Bizi Arayın: (+90) 539 789 07 58 - Mail: info@dilcem.com.tr

Tekstil Sektörü.

İnsanların yaşam süreci içerisinde temasta olduğu en önemli ürün grubu tekstil grubudur.

Buda insan sağlığı ve yaşam konforu açısından tekstil ve tekstil ürünlerinin ne kadar önemli olduğu anlamına gelmektedir.

Tekstillere antimikrobiyal özellik kazandırılmasının amacı hem tekstil ürünlerini hem de bu ürünlerin kullanıcılarını mikrobiyal saldırılar sonucunda oluşacak zararlardan korumaktır.

Antimikrobiyal bitim işlemleri sayesinde lif, iplik, kumaş ya da son mamul tüm tekstil materyallerine antimikrobiyal özellik kazandırmak mümkündür.

Antimikrobiyal tekstillerinin, çadır, tente, halat gibi küf ve mantara karşı koruma gerektiren dış mekan tekstilleri ile halı, döşemelik kumaş, banyo perdesi gibi ev tekstillerinde, çorap, iç giyim ve spor giysileri gibi giyim ürünlerinde ve bunların dışında sağlık sektöründe ameliyat iplikleri ve sargı bezlerinde uygulanması oldukça önemlidir.

Tekstil endüstrisinde kullanılacak bir antimikrobiyal madde, sadece mikroorganizmaları öldürmekle kalmamalı, aynı zamanda insan sağlığı ve çevre bakımından güvenli olmalı ayrıca tekstil materyalinin diğer özelliklerini olumsuz yönde etkilememelidir. Antimikrobiyal bitim işlemleri sonucunda ise, rahatsız edici kokuların oluşumu, enfeksiyon oluşumu, lif materyallerinin zarar görmesi önlenir.  

Uzun yıllar süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda elde edilen sentez ürünümüz ile Dilechem Kimya, tekstil ürünlerinin antimikrobiyal hale getirilmesi sırasında istenen tüm şartları sağlamıştır. Dokuma kumaşlar ve halılar üzerinde pek çok Ar-Ge çalışması yapılmış ve görülmüştür ki sentez ürünümüz, PE (polipropilen), PA (naylon) ve Polyesterin üretim sürecinin herhangi bir aşamasında kolayca ve uygun maliyetle etkin biçimde uygulanabilir, herhangi bir tekstili hijyenik hale getirip, malzemeyi bakteri, küf, maya ve virüslere karşı dirençli hale getirebilmektedir.

Özellikle antimikrobiyal maddenin tekstil ürününe aktarılabilmesi için tekstil ürünlerinin hammadde içeriğine bağlı olarak farklı polimerlerin düşük ve yüksek sıcaklığa dayanabilmesi, yüzeyde yıkamalara rağmen stabil kalabilmesi oldukça önemli bir gerekliliktir.

Antimikrobiyal maddeler, uygulamadan sonra yüzeyden yayılarak uzaklaştıklarından dolayı, tekstil yüzeyi üzerindeki aktif madde miktarı zamanla azalır ve etkin olamayacağı bir seviyeye iner. Ancak tekstilde dokuma kumaşlara antimikrobiyal özellik kazandırılması amacıyla Ar-Ge çalışmalarımız yapılmış ve farklı alanlar için üretilen tekstil ürünleri için değişik nitelikte polimerizasyon ürünleri geliştirilerek bu konuda var olan probleme çözüm oluşturulmuştur.

Bu numunede Kumaş orta hatlardan alınan 2×2 cm ebatlarındaki parçalar, biyosidal nitelik açısından çalışmaya alındı. Antimikrobiyal madde olarak Oh hijyenDM (Sentez ürün 5) doğrudan kot parçasına emdirilerek uygulandı. Çalışmada yaklaşık olarak 1X10^8 cfu/ml mikroorganizma miksi (S.aureus, P.aeruginosa, E.hirae, Candida albicans) kullanıldı. Her bir 2×2 cm ebatlarındaki kumaş, yaklaşık olarak 1X10^8 cfu/ml mikroorganizma miksi (S.aureus, P.aeruginosa, E.hirae, Candida albicans) olan petri üzerine bırakıldı. 30 C 48 h inkübe edildi. Süre sonunda, petride yüksek seviyede biyosidal zon tespit edilmiş olmasına rağmen Oh hijyenDM’nin uygulandığı kumaşta antimikrobiyal etkinin pozitif kontrole göre çok daha etkili olduğu tespit edilmiştir. (Resim 2)

Yapılan çalışmalarda 1 dan 100 yıkamaya kadar muamele edilen tekstil ürünlerinde , 30 yıkamadan 50 yıkmaya kadar %99 etkinlik sağlanırken 100 yıkamaya kadar tabi tutulan ürünlerde %75-%85 oranında etkinlik sağlanmıştır.

Back to Top