Çocuklar okulda çeşitli yaş gruplarından yüzlerce öğrenciyle temasta bulunmakta, aynı tuvaletleri, yemekhaneyi ve kantini kullanmaktadır. Dolayısıyla okula taşınan ve orada üreyen mikropların yaygınlaşmasına ve sebep oldukları hastalıkların transferine neden olmaktadırlar.
Bu hastalıklar, sadece öğrencilerle sınırlı kalmaz, onlardan ailelerine ve tüm topluma yayılabilir. Bu bakımdan okullarda temizlik ve hijyen, toplum sağlığı açısından da çok önemlidir.
Okullarda zararalı mikroroganizmalar için pek çok kilit nokta bulunur. Bunlardan en önemli olanları
1. Tuvalet kapıları ile başlayalım. Tuvaletler düzenli olarak temizlense de, kapılar ayrı bir konudur. Her çocuk, yapması gerektiği gibi ellerini yıkamaz ve tuvaletten çıktıklarında sağlığınıza zarar verirler. Tuvalet kapısını temizlerken kapı kolunu da dezenfekte etmeyi unutmayın. Öğrenciler, tuvaletten çıkarken kapı koluna dokunarak mikrop ve bakterilerini bırakarak diğer öğrencilere bulaşı sağlarlar.
2. Gözardı edilen bir başka konu, dezenfeksiyon bir yana, çok ender silinen kantin tepsileridir. Çeşitli besin ve öğrencilerin temas ettiği bu tepsiler, çeşitli mikropların büyüme noktasıdır. Her gün sonunda, mutfak personelinin tepsilerin sanitasyonunu gerçekleştirerek bakteri ve mikrop yayılımını azaltması gerekmektedir.
3. Paket yiyecekler ve hazırlanmasına ne demeli? Tipik olarak paket yiyeceklerdeki ve hazırlanan besinler dikkat edilmez ise öğle vakti öncesinde bozulur. Paket yiyecekler buzdolabında tutularak gıda kaynaklı patojenleri önleyerek okulu hastalıklara karşı daha güvenli hale getirebilirsiniz. Bir çocuk okulda hasta olduğu zaman, bakteri ve mikropların yayılma olasılığı üçe katlanmaktadır.
4. Öğrenciler gün boyunca vakitlerinin çoğunu sıralarında ve yemek masalarında geçirirler. Bu nedenle hapşırma, öksürme, burun akıntısı vb. gibi istenmeyen her durum bu yüzeylerin üstünde meydana gelir. Yüzeyler temizlense bile, çok azı uygun dezenfektan ile dezenfekte edilir ve yeterli süre etkinliğini korur. Okullarda bu yüzeylerdeki bakteri ve virüs sayısını azaltmak için uygun dezenfektan Oh hijyenDM kullanıldığından emin olunmalıdır.
5. Resim/Müzik odaları, germler ve virüsler için muhtemelen en ihmal edilen yerlerdendir. Bu sınıflarda öğrenciler birbirleriyle aletleri paylaşırlar ve bakteri-virüs yayılımına olanak verirler. Öğretmenler ve bina temizlik görevlileri bu alet ve enstrümanlara öncelik vermezler; ancak zararlı mikroorganizmalar okula buralardan da yayılabilir.
6. Spor ekipmanları, özellikle güreş minderleri, okullarda staph ve MRSA enfeksiyonu sebebidir. Bu alanlar sürekli temizlenmesine rağmen genellikle uygun dezenfektan ile dezenfekte edilmezler ve böylece bakteri ve virüslerin gelişerek spor yapan öğrencilere ve eğitmenlere bulaşmasına sebep olur. Futbol, basketbol, voleybol ve diğer spor ekipmanlarının da dezenfekte edilmesi ve hastalık etmenlerinin azaltılması gerekmektedir.
7. Son olarak, okul servisleri, dezenfeksiyon bir yana temizliği bile ender olarak yapılan ortamlardır. Bu servisler yüklü bir virüs ve bakteri kaynağı olarak görev yaparlar. Çocukların camdaki buğuyu yalamasından kapalı alanda öksürmesine ve hapşırmasına kadar, okul servislerinin bakteri ve germleri nasıl yaydığını gösteren pek çok etmen vardır.
HEDEFİMİZ HİJYENİK BİR OKULA GİDEN SAĞLIKLI MUTLU ÇOCUKLAR